EF 100 LHar du noen gang hatt lyst til å forsøke deg med makrofotografering? Det er uhyre spennende å ta bilder av detaljer av alle slag, fra blomster til insekter og alle andre små ting. Og slike bilder kan bli utrolig spennende.
Nå er det slik at man ikke uten videre kan ta slike bilder med et hvilket som helst kamera, og fordi om det står "Macro" på ei linse, betyr ikke det nødvendigvis at vi snakker om ei virkelig makrolinse. Ekte makro er 1:1 - altså at det man tar bilde av blir like stort på kameraets bildebrikke som det er i virkeligheten. Og til dette må man ha et ekte makroobjektiv.


Slike objektiver er dessverre ofte ganske kostbare. Selv bruker jeg utstyr fra Canon, og Canons makroobjektiv "Canon EF 100mm f/2,8L Macro IS USM" koster kr. 8.989,- hos Japan Photo i skrivende stund. Sigma sin 105mm f/2,8 EX DG OS HSM koster kr. 4.298,- Med andre ord er det ikke gratis å begynne med makrofotografering.


s l1600Man - det behøver ikke koste så mye penger, for du er ikke avhengig av å ha et makroobjektiv i det hele tatt. Du kan i stedet benytte mellomringer, og slike koster utrolig lite penger. Om du vil kjøpe slike i en norsk fotoforretning, må du dessverre betale "det hvite ut av øyet", men i våre dager er jo ikke det nødvendig i det hele tatt. Eksempelvis skal Japan Photo ha kr. 1.299 for en 12mm mellomring for Nikon (jeg fant ingen der for Canon). Men går du derimot på "ebay" (ebay.com), blir saken ganske så annerledes.


For eksempel kan du kjøpe et sett for 108 norske kroner, og da får du varene fritt tilsendt. Det finnes en lang rekke leverandører, og da får du også et sett hvor kameraets og kinsens elektronikk fungerer. Med andre ord vil autofokus og automatikk fungere som normalt.


Men, sier du kanskje. Slike billige produkter kan da umulig være spesielt bra? Joda, det kan de. For slike sett som dette har ingen optikk. Det er ingen glass eller linser i makrotuber - det eneste de gjør er å flytte linsen lenger fram, slik at nærgrensen på linsen blir mye, mye kortere.


Personlig vil jeg anbefale deg å teste en 50mm linse, for eksempel. Ikke ei telelinse. Du får større forstørrelse med ei 50mm linse enn ei 200mm linse. Bare forsøk så skal du se.
Et slikt makrosett som dette består av tre forskjellige mellomringer. 13mm, 21mm og 31mm er vanlig. Du kan bruke disse sammen, hver for seg, eller i en hvilken som helst kombinasjon som passer situasjonen.
Husk bare på at du taper noe lys ved å bruke slike mellomringer, så det er en stor fordel å ha ei lyssterk linse. For Canon er 50mm f/1,8 et selvskrevent valg. Den er utrolig skarp, og er en av markedets billigste linser på toppen av det hele.


God jakt!


Webløsning ©2016 av Web Norge. Content © Kent Steinhaug